Att Bilda En Förening

Att starta förening i 4 steg (information från bla. FöreningsInfo)

1. Uppstartsmöte
  2. Konstituerande årsmöte
  3. Konstituerande styrelsemöte
  4. Registrering

Inledning - att starta förening

För att starta en förening krävs egentligen inget mer än att ni gemensamt bestämmer er för att starta föreningen. Till skillnad från t.ex. ekonomiska föreningar och företag finns det inga lagar som styr hur det ska gå till, Sveriges långa tradition av föreningar har dock skapat viss praxis på området som ligger till grund för informationen på denna sida.

Regler och lagar om t.ex. bokföring gäller även en ideell förening. När föreningen antagit namn, stadgar och valt en styrelse blir den även en egen juridisk person vilket gör att föreningen kan sluta avtal, starta bankkonto m.m.

Vissa krav ställs också på föreningen för att den ska anses som en allmännyttig ideell förening. Den skall:

• ta emot nya medlemmar som delar föreningens syfte
  • inte bedrivs verksamhet i syfte att tjäna pengar åt enskilda
  • tillgodose ett allmännyttigt ändamål.

I den här kategorin finns information om hur ni går till väga under processen, dokument och mallar att använda er av. Vill ni komma igång snabbt finns Snabbguiden, där ni ganska enkelt startar er förening.

Ekonomi i en förening. Exempel på bokföringsprogram och kurser:  Bokföring

Nyttiga dokument i föreningslivet.  från Foreningslivet.se
Hur kan stadgar se ut
Mall för stadgar